Edasi sisu vaatama
Everything You Need To Know About Collagen

Kõik, mida Sa pead teadma kollageeni kohta

Olles Baltimaade suurim kollageeni tootja ja müüja, saame sageli oma klientidelt küsimusi, mis põhinevad vaid müütidel ja valeinformatsioonil. Selles artiklis selgitame, mis on kollageen, uurime 9 kõige levinumat müüti selle ümber ning esitame uuringutel põhineva juhendi kollageenitoodete valimiseks ja nende kvaliteedi hindamiseks (koos viidetega uuringutele lehekülje lõpus).

Mis on kollageen?

See kollageeni tootmise vähenemine organismis avaldub tavaliselt esimeste kortsude ilmnemisel või liigesevalu. Loomulikult on kollageeni puudus harva ühegi probleemi ainus põhjus, mistõttu ei tohiks te oodata, et kollageenipreparaadid oleksid vastus kõigile teie probleemidele. Kollageenil on siiski oluline roll naha, juuste ja liigeste tervises.

Kollageeni struktuur ja tüübid erinevates etappides

Tooraine sisaldab 28 erinevat tüüpi kollageeni allikat, kuid erinevused on tegelikult olulised ainult tooraine etapis. Ometi on teave kollageeni allikatüüpide kohta jõudnud paljude tarbijate teadvusse, sest paljud tootjad kujutavad oma kollageeni reklaamis ja pakenditel I, II või III tüübina. Järgnevalt selgitame üksikasjalikumalt, miks need tüübid tegelikult mingit vahet ei tee.

Esimeses tootmisetapis eraldatakse tooraine struktuuris olevad sidemed, st materjal želatiinistatakse. Toodetud želatiin ei ole siiski liiga kasulik. Kuna selle osakesed on siiski üsna suured (umbes 100 000 Da), ei suuda inimorganism sellest rohkem kui umbes 10% omastada.

Teine tootmisetapp seisneb hüdrolüüsis, mille käigus saadakse väikesed bioaktiivsed kollageenipeptiidid, mida nimetatakse ka hüdrolüüsitud kollageeniks. See vähendab osakeste suurust ligikaudu 3000 Da-ni, mis on piisav, et organism oleks võimeline absorbeerima umbes 90-95% sellest. Sellest alates ei ole enam oluline, millist toorainet kasutatakse hüdrolüüsitud kollageeni tootmiseks. Seega on erinevused kollageeni tüüpide vahel olulised ainult tooraine etapis, kus organism ei saa seda veel tegelikult omastada.

Tarbimisel moodustuvad organismis kollageeni peptiididest uued kollageenistruktuurid. Selle tulemuseks on naha suurem elastsus ja vähem kortse, tugevamad küüned ja juuksed, suurem liigeste liikuvus ning kollageeni puudusest tingitud liigeste valu vähenemine.

Kollageeni tootmismeetodid, puhtus ja kvaliteet

Kollageeni tootmine hapete ja muude kemikaalide abil

See on kõige levinum kollageeni tootmismeetod. Protsessis kasutatakse muu hulgas loomset toorainet, milleks on loomanahk koos karvadega, mida tuleb töödelda hapetega. Merekollageeni toodetakse seevastu kalade soomustest, luudest ja uimedest. Tooraine puhastamiseks töödeldakse seda esmalt eelnevalt hapete ja muude kemikaalidega, millega kaasneb ka lisandite tekkimise oht. See on veidi odavam tootmismeetod, kuid selle tulemuseks on ka vähem puhas toode, mis koosneb tavaliselt 80-90% kollageenist (valk) ja 10-20% lisanditest. Valdav osa Baltikumis müüdavatest kollageenitoodetest on valmistatud happelise ja keemilise töötlemise teel, mida muide pakendil ei ole märgitud!

Keemiavaba kollageeni tootmine

See protsess on vähem levinud, veidi kallim ja kasutab värsket loomset toorainet, st loomseid luid ja sidekude. See on puhtalt ensümaatiline looduslik protsess, milles kasutatakse kuumust ja survet. Uuenduslikud tehnoloogiad võimaldavad selle meetodi abil saada äärmiselt puhast kollageeni (peaaegu 100% valgusisaldusega). Hüdrolüüsi tulemusena väheneb selle kollageeni osakeste suurus kuni 3000 da, mille puhul keha suudab absorbeerida umbes 90-95% tootest. ICONFIT kollageeni toodetakse samuti selle kemikaalivaba meetodi abil, et tagada kõrgeim puhtusaste!

Puhtus ja kvaliteet

Puhtust saab mõnikord kindlaks teha toote pakendilt, kui kollageeni sisaldus on märgitud. Pange aga tähele, et kui pakend lubab teile 100% kollageeni, kuid toote valgusisaldus on umbes 80-90%; see tähendab, et toode sisaldab ka 10-20% lisandeid, mis viitab keemiliselt töödeldud kollageenile. Loomulikult jäetakse see tavaliselt pakendil märkimata, kuigi toodet reklaamitakse tõenäoliselt ikkagi puhta kollageenina. Lisaks sellele ei ole mõnel turul oleval tootel tegelikult mingit teavet toitainesisalduse kohta pakendil ja seda teavet varjatakse aktiivselt. Kui olete juba kasutanud kollageeni toidulisandit, siis võiksite müüjalt küsida tootmisprotsessi ja valgusisalduse kohta.

Miks peaksite võtma kollageenilisandeid?

Kollageenist on kasu ka siis, kui kannatate osteoartriidi all. See aitab parandada liigeste liikuvust ja paindlikkust, samuti vähendada liigesevalu ja suurendada luutihedust. See on eriti oluline nii eakatele inimestele kui ka sportlastele võimalike luumurdude ennetamiseks. Uuringud on isegi näidanud, et 10 g kollageeni võtmine päevas on oluliselt kasulikum kui 1,5 g glükoosamiini igapäevane tarbimine.

Kollageen juustele, nahale ja küüntele Uuringud on näidanud, et kollageeni tarbimine stimuleerib naha uuenemist ja vähendab vananemise märke (nt kortsud). See suurendab oluliselt fibroblastide kontsentratsiooni ning kollageenikiudude läbimõõtu ja tihedust nahas. Ja see aitab organismil isegi taastuda päikesekiirgusega kokkupuutest põhjustatud nahakahjustustest. Noorte inimeste puhul hakkab kollageeni tase organismis langema umbes 25-aastaselt. Esialgu ei pruugi muutused olla väga märgatavad, kuid kollageenipreparaatide järjepidev kasutamine hoiab nahka oluliselt kauem nooremana.

Kui palju kollageeni peaksite võtma iga päev?

Kollageeni müüakse küll ka vedelal kujul valmisjookidena, kuid nende hind ühe portsjoni kohta on mitu korda kõrgem: näiteks mõned 10 päeva programmi komplektid võivad maksta ligi €100. Kümme päeva kollageeni pulbrina maksab aga tavaliselt vaid umbes 3-6 eurot. Muud turul olevad kollageenitooted on kollageenkapslid, tabletid ja närimiskummid, mida tuleks vältida, sest need sisaldavad kollageeni vaid väga väikeses koguses. Keskmine kapsel sisaldab näiteks ainult 0,5 g, mis tähendab, et igapäevase 10 g kollageeni saamiseks peaksite võtma 20 sellist kapslit päevas.

Lõpuks on kollageen suurepärane ka naistele raseduse ja rinnaga toitmise ajal. Arstid soovitavadki sageli nende perioodide ajal täiendavalt kollageeni võtta.

9 müüti kollageeni kohta

MÜÜT 1: Kollageeni on I, II või III tüüpi. Erinevaid tüüpe on vaja naha ja liigeste jaoks."

Tõde: Kuigi kollageeni toodetakse erinevat tüüpi toorainetest, ei ole kollageeni allikas pärast seda, kui materjal on tootmisprotsessi käigus hüdrolüüsitud, enam oluline. Hüdrolüüs lagundab kollageeni osakesed piisavalt väikeseks, et keha saaks neist üle 90% omastada. Sõltumata kollageeni allikast või sellest, millisest loomaosast see on saadud, koosneb kollageen alati 18 aminohappest peaaegu võrdsetes osades ja tal on sama kiuline kolmikspiraalstruktuur. Ei ole tõestatud, et erinevatest allikatest pärit kollageenpeptiidid toimiksid organismis kuidagi erinevalt. Seda müüti kasutavad paljud ettevõtted turundustrükina, kus nad loetlevad pakendil konkreetse tüübi. Selle tulemusena on paljud tarbijad jõudnud ekslikult uskuda, et nad vajavad üht või teist tüüpi kollageeni. Tõde on aga see, et hüdrolüüsitud kollageenil ei ole tüüpe.

MÜÜT 2: Merekollageen on parem kui loomne kollageen.

Tõde: mere-, veise-, sea- või muud liiki hüdrolüüsitud kollageeni mõju ei erine. Kollageen on kiuline valk, mida leidub kõigis loomades ja kalades. Nagu on mainitud jaotises "Müüt erinevate kollageeni tüüpide kohta", koosneb kollageen alati 18 aminohappest praktiliselt võrdsetes osades ja tal on täpselt sama kiuline kolmikspiraalstruktuur. Uuringud on näidanud, et pärast kollageeni võtmist ja seedimist satuvad need aminohapped vereringesse ja jaotuvad keha kudedesse, kus nende kasulikud omadused avalduvad. Ainus erinevus on see, et merekollageen - mis on saadud kalast - on allergeen, mis ei sobi kalaallergia all kannatavatele inimestele. Seega on merekollageen sisuliselt turundustrikk, et müüa kõrgema hinnaga toodet.

MÜÜT 3: Taimne kollageen on parem kui loomne kollageen.

Tõde: taimset kollageeni ei ole olemas! Kuna taimed ei sisalda kollageeni, ei saa taimedest kollageeni toota. Taimse kollageeni pakkumine on sõna "kollageen" väärkasutus, sest tegelikult pakutakse taimset segu, mis peaks soodustama kollageeni tootmist organismis. Kas ja mil määral see seda tegelikult teeb, seda ei tea keegi. Sellised tooted on loodud selleks, et eksitada taimetoitlasi ja veganeid ostma tooteid, mille tõhusus ei ole täielikult tõestatud.

MÜÜT 4: Kollageeni ei tohiks segada kohvi sisse, sest kuumus rikub selle tõhususe.

Tõde: Kollageeni võib ilma probleemideta kuumutada isegi kuni +200 °C-ni, sest ka selle tootmisprotsessis kasutatakse kõrget kuumust. Seega ei ole mingit ohtu, et tass kohvi alla 100 °C võiks kunagi kahjustada teie kollageeni toidulisandeid. Seega võite neid julgelt segada toidu ja joogi hulka, olgu see siis kuum või külm.

MÜÜT 5: Kollageeni ei tohiks panna blenderisse, sest segamine lagundab kollageenipeptiidid ja rikub nende tõhususe.

Tõde: Tõde on mõnikord isegi vastupidine, sest blenderisse pannes segatakse kollageeni sageli marjaseguga, mis on rikas C-vitamiini poolest, mis tegelikult suurendab kollageeni imendumist organismis. Igal juhul on aga hüdrolüüsitud kollageeni osakesed piisavalt väikesed, et blender ei saaks neid kunagi kahjustada.

MÜÜT 6: Kollageeni võtmisel tuleb järgida 1-2 kuu pikkust programmi.

Tõde: keha vajab ja toodab kollageeni pidevalt ning selle müüdi on loonud ettevõtted, kes soovivad turustada kalleid tooteid. Soovitatav on tarbida 10 g kollageeni päevas, alustades juba 25-30-aastaselt ja hiljemalt 40-aastaselt. Esimesed positiivsed mõjud ilmnevad tavaliselt 3-6 nädala jooksul, kuid see on inimeseti erinev. Siiski on kollageeni lisatarbimisest märkimisväärne pikaajaline kasu, sealhulgas näete ja tunnete end nooremana ning hoiate oma liigesed tervena.

MÜÜT 7: Rohusöödast saadud veiste kollageen on parim ja puhtaim loomne kollageen.

Tõde: Rohusöödaga toidetud veiste kollageen ei erine mõjude poolest kuidagi teist liiki loomsetest kollageenitoodetest. Kollageeni puhul on suurim erinevus tootmisprotsessis. Seega soovitame alati välja selgitada, kas pakutav rohukollageen on toodetud ka ilma kemikaalideta. Turul on palju kollageeni, mis on märgistatud rohusöödaga, mida reklaamitakse kui kõige puhtamat toorainet, kuid kus kollageeni tootmisel kasutatakse siiski kemikaale - asjaolu, mida te tõenäoliselt ei leia pakendil märgitud. See keemiliselt töödeldud kollageen sisaldab 10-20% lisandeid (valgusisaldus 80-90%), kuid seda reklaamitakse sageli puhtastena.

MÜÜT 8: Kollageen imendub hästi, kui seda kantakse kreemina nahale.

Tõde: Kollageeni osakesed on liiga suured, et imenduda läbi naha. Kollageenikreemid jätavad nahale kaitsva kihi, mis vähendab vee eraldumist läbi naha (st naha kuivamist), kuid sellel ei ole tegelikult midagi pistmist kollageeni imendumisega. Sellest tulenevalt on soovitatav võtta hüdrolüüsitud kollageeni suu kaudu, kus imendumise määr on 90-95%.

MÜÜT 9: vedelad kollageenitooted on tõhusamad.

Tõde: vedelate kollageenitoodete ja pulbriliste kollageenitoodete mõju ei erine. Lõppude lõpuks segatakse ka pulbriline kollageen enne tarbimist vee või muu vedeliku või toiduga, saades midagi muud kui kollageeni vedelal kujul. Ainus erinevus nende kahe kollageenitooteliigi vahel on hind: vedelate kollageenitoodete hind on mõnikord isegi 10-30 korda kõrgem.

Kuidas ja kust saab kollageeni osta?

Erinevaid kollageenitooteid müüakse peaaegu kõigis toidulisandite kauplustes, samuti paljudes jaekauplustes ja supermarketites. Meie ICONFITi kollageenitooted kuuluvad aga nende väheste hulka, mis on toodetud ilma kemikaalideta, et saavutada kõrgeim puhtus. See on ka põhjus, miks neist on saanud Baltikumi enimmüüdud tooted. ICONFITi kollageenitoodete hulka kuuluvad nii maitsestamata kollageen kui ka MSM kollageen koos C-vitamiiniga. Smuutide jaoks proovige meie maitsvat kollageeni supertoitu koos külmkuivatatud marjaseguga ja loodusliku inuliiniga. Tehke tellimus otse selle veebisaidi kaudu ja teie kaup toimetatakse kohale juba 1-3 tööpäeva jooksul. Tellimused väärtusega €29/€49 on õigustatud tasuta kohaletoimetamisele!

Miks on ICONFITi kollageenitooted nii atraktiivse hinnaga?

Vaatamata sellele, et kasutame ainult kõrgeima kvaliteedi ja puhtuseastmega kollageeni, mis on toodetud ilma kemikaalideta, suudame siiski pakkuda oma tooteid madalama hinnaga. ICONFITi eesmärk ei ole müüa väikeseid koguseid kõrge hinnaga, vaid suuri koguseid madalama hinnaga. Me hangime oma põhitooraineid täislastitud veoautodest, kasutame täisautomaatset tootmisliini (tootmisvõimsusega 700 konteinerit tunnis) ja oleme kogu protsessi üles ehitanud tõhususele. Kohaliku tootjana saame pakkuda oma tooteid otse klientidele parima hinnaga ja see muudab välismaal toodetud kollageenitoodete importijatel meiega konkureerimise väga keeruliseks.

Kasutatud uuringud:

Naha

  1. Asserin J., Lati E., Shioya T., Prawitt J. "The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo mudelist ja randomiseeritud, platseebokontrolliga kliinilistest uuringutest" J. of Cosmetic Dermatology 2015, 0, 1-11
  2. Campos, Patrícia Maia, et al. "Hüdrolüüsitud kollageenil ja vitamiinidel põhinev suukaudne toidulisand parandab naha elastsust ja derma ehea kõhukindlust: kliiniline platseebokontrolliga uuring". Clin Pharmacol Biopharm 2015, 4: 142.
  3. Sibilla S, Godfrey M, Brewer S, Budh-Raja A ja Genovese L "An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies" The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8, 29-42 29
  4. Zague, V. et al "Kollageeni peptiidid moduleerivad ekstratsellulaarse maatriksi metabolismi inimese nahafibroblastide poolt, mis on saadud päikesekaitse- ja päikesele avatud kehapiirkondadest". Cell Biol Int. 2018 Jan;42(1):95-104.
  5. Jimbo N, Kawada C, Nomura Y. "Kollageenihüdrolüsaadi annuse optimeerimine UVB-kiirgusega nahakahjustuste vältimiseks" Biosci Biotechnol Biochem. 2016;80(2):356-9.
  6. Sugihara F., Inoue N., Venkateswarathirukumara S. "Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhanced pressure ulcer healing in a randomized double-blind placebo-controlled clinical study" Scientific Reports volume 8, Article number: 11403 (2018)

Liigesed

  1. Benito-Ruiz P., Villacis R.A., Zurita L.A. et al. "Randomiseeritud kontrollitud uuring toidu koostisosa, kollageeni hüdrolüsaadi, efektiivsuse ja ohutuse kohta liigeste mugavuse parandamisel". International Journal of Food Sciences and Nutrition 2009, 60 (S2): 99-113.
  2. Clark K. L., Sebastianelli W., Flechsenhar K. R. et al. "24-nädalane uuring kollageenihüdrolüsaadi kasutamisest toidulisandina sportlastel, kellel on aktiivsusega seotud liigesevalu". Current Medical Research and Opinions 2008, 24 (5): 1485-1498.
  3. Gonçalves FK. "Kollageenihüdrolüsaadi mõju põlve ja hüppeliigese osteokondraalse kahjustusega keskealistel sportlastel: A case series". Int J Case Rep Images 2017;8(6):364-369.
  4. Kumar S, Sugihara F, Suzuki K, Inoue N, Venkateswarathirukumara S. "Topeltpime, platseebokontrollitud, randomiseeritud kliiniline uuring kollageenpeptiidi efektiivsuse kohta osteoartriidi korral" J Sci Food Agric. 2015 Mar 15;95(4):702-7.
  5. Moskowitz, R. W. "Kollageeni hüdrolüsaadi roll luu- ja liigesehaiguste puhul". Seminars in Arthritis and Rheumatism. 2000; 30 (2): 87-9
  6. Trc T, Bohmova J. "Ensümaatilise hüdrolüüsitud kollageeni (EHC) vs. glükoosamiinsulfaadi (GS) efektiivsus ja taluvus põlve osteoartriidi (KOA) ravis". Int Orthop.2011; 35:341-8.

Kõõlused ja sidemed

  1. Praet, S. et al "Specific Collagen Peptides Oral Supplementation of Oral Compined with Calf-Strengthening Exercises Enhances Function and Reduces Pain in Achilles Tendinopathy Patients". Nutrients. 2019 Jan 2;11(1).

Kollageeni imendumine

  1. Zeijdner E.E. "Kollageeni hüdrolüsaadi seeditavus dünaamilise mao ja peensoole mudeli (TIM-1) läbimise ajal ". TNO toitumis- ja toiduuuringute aruanne. 2002, 24. juuni
  2. Watanabe-Kamiyama M, Shimizu M, Kamiyama S, et al. "Suukaudselt manustatud madala molekulmassiga kollageenihüdrolüsaadi imendumine ja efektiivsus rottidel". J Agric Food Chem 2010; 58(2): 835-41

Lihased

  1. Jendricke, P. et al. "Spetsiifilised kollageenipeptiidid kombineerituna vastupidavustreeninguga parandavad kehakoostist ja piirkondlikku lihasjõudu premenopausaalsetel naistel: A Randomized Controlled Trial". Nutrients. 2019 Apr 20;11(4).
  2. Oertzen-Hagemann, V. et al. "12 nädalat kestnud hüpertroofilise vastupidavustreeningu mõju koos kollageenipeptiidide lisamisega skeletilihase proteoomile vabaaja-aktiivsetel meestel". Nutrients. 2019 May 14;11(5).
  3. Olson GB, Savage S, Olson J. 2000. " Kollageenihüdrolüsaadi mõju kroonilise fibromüalgia ja tempomandibulaarse liigesevalu sümptomitele". Cranio, 18(2): 135-41.
  4. Zdzieblik D., Oesser S., Baumstark MW., Gollhofer A. ja König D. "Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial" British Journal of Nutrition 2015, 114, 1237-1245.

Arvamused kasu kohta

  1. Figueres T., Basés E. "Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico" Nutrición Hospitalaria, vol. 32, núm. 1, 2015, pp. 62-66.
  2. Koyama Y. "Effects of Collagen Ingestion and their Biological Significance" J Nutr Food Sci 2016, 6: 504.
  3. Paul, C. et al. "Märkimisväärseid koguseid funktsionaalseid kollageenipeptiide saab lisada dieeti, säilitades samal ajal hädavajaliku aminohappetasakaalu". Nutrients. 2019 May 15;11(5).
  4. Song H., Li B. "Kollageeni hüdrolüsaadi kasulikud mõjud: A Review on Recent Developments". Biomed J Sci &Tech Res 2017, 1(2).

Luukadu ja osteoporoos

  1. Wauquier, F., et al. "Human Enriched Serum Following Hydrolysed Collagen Absorption Modulates Bone Cell Activity: From Bedside to Bench and Vice Versa" Nutrients 2019, 11, 1249
  2. Daneault, A., et al. "Hüdrolüüsitud kollageeni bioloogiline mõju luu ainevahetusele" Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2017, 57:9, 1922-1937
  3. König D., Oesser S., Scharla S., Zdzieblik D., Gollhofer A. "Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study" Nutrients 2018, 10, 97
  4. Porfírio E, Fanaro GB. " Kollageeni lisamine kui täiendav ravi osteoporoosi ja osteoartriidi ennetamiseks ja raviks: süstemaatiline ülevaade" Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia 2016, 19: 153-164
Eelmine artikkel Ei saa kuidagi magusaisu vastu? Maailmakuulsa teadlase nipp aitab halvima ära hoida
Järgmine artikkel Kuidas pärast puhkust taas treeningrutiini juurde saada ja tervislikult toituda?