Edasi sisu vaatama
Symptoms and consequences of vitamin D deficiency

D-vitamiini puuduse sümptomid ja tagajärjed.

D-vitamiini puuduse sümptomid ja tagajärjed

Me näeme talvel harva päikesevalgust ja veebruariks tundub, et oleme elanud igaviku pimeduses. Pikk talv on jätnud oma jälje ja meil ei pruugi olla enam nii palju energiat kui sügisel või suvel. Üheks kurnatuse põhjuseks võib olla D-vitamiini puudus organismis, mis on meie kliimas laialt levinud probleem. Paljud põgenevad pika talve eest soojale maale, mis aitab mõneks ajaks päikesevitamiinivarusid täiendada, kuid need ei kesta kaua. Seepärast on meie kliimas talvel oluline võtta D3-vitamiini toidulisandeid. Tervis on meie kõige kallim vara ja me ei tohiks hetkekski unustada selle eest hoolitsemist.

D-vitamiini looduslikud allikad

Meie keha toodab D-vitamiini nahast läbi otsese päikesevalguse, kui me viibime õues. Umbes aprillist kuni septembri lõpuni peaks enamik inimesi saama kogu vajaliku D-vitamiini päikesevalgusest. Talvel, kui me elame tubaselt ja näeme harva päikest, tekib kehal kergesti D-vitamiini puudus. Ekspertide hinnangul on umbes 50%-l inimestest maailmas liiga madal D-vitamiini tase, samas kui kuni 1 miljardil inimesel on tõsine D-vitamiini puudus. Optimaalse D-vitamiini taseme säilitamine on oluline luude, aju ja immuunsüsteemi tervise jaoks.

D-vitamiini saab ka vähestest toiduainetest, sealhulgas rasvastest kaladest, nagu lõhe, makrell, heeringas ja sardiinid, samuti punasest lihast. ja munadest.

Kõige rohkem räägitakse D2- ja D3-vitamiinidest. D2 ei sünteesita organismis ja seda saadakse toidust (taimedest ja mõnedest seentest). D3 on loomset päritolu (peamiselt kala), kuid suurem osa D3-vitamiinist sünteesitakse nahas UVB-kiirguse toimel.

D-vitamiini taset organismis mõjutavad järgmised tegurid:

  • naha värvus : Melaniinipigment neelab ultraviolettkiirgust (UVR) ja kaitseb naha alumisi kihte UV-kahjustuste eest. Samuti vähendab see nahas D-vitamiini sünteesiks kättesaadavat UV-kiirgust. Mida tumedam on teie nahk, seda rohkem peate D-vitamiini saamiseks päikese käes viibima.
  • geograafiline asukoht või kliimavöönd : Ekvaatori lähedal asuvate linnade ultraviolettvalguse tase on kõrgem. Just päikesevalguse UV-valgus paneb nahka tootma D-vitamiini.
  • elustiil: Mõned inimesed veedavad sel põhjusel väga vähe aega õues, siis erinevad tervisehäired või toatöö. Selle tulemusena ei saa nende nahk piisavalt päikesevalgust.
  • toitumine: Inimesed, kes ei söö piisavalt D-vitamiini sisaldavaid toiduaineid, puutuvad suurema tõenäosusega kokku D-vitamiini puudusega.
  • kehakaal: D-vitamiini puudus on sagedasem ülekaaluliste inimeste seas . See seos võib olla tingitud keha rasva mõjust D-vitamiini imendumisele. Sellel sihtrühmal võivad tekkida ka liikumisraskused ja seetõttu veedavad nad vähem aega õues.
  • imendumisprobleemid: Crohni tõbi, tsöliaakia ja muud seisundid võivad mõjutada seda, kuidas soolestik imendub toitained, sealhulgas D-vitamiin.
  • ravimid: Mõned ravimid vähendavad organismi võimet absorbeerida või sünteesida D-vitamiini. Nende hulka kuuluvad steroidid ja mõned kolesterooli alandavad ravimid
  • vanus : võime muuta D-vitamiini kaltsitriooliks võib vanusega väheneda neerufunktsiooni languse tõttu. Selle tulemusena väheneb kaltsiumi imendumine.
  • rasedus: D-vitamiini vajadus võib suureneda raseduse ajal < / span>.

Miks on D-vitamiin nii oluline?

  • Hoiab luud ja hambad tugevana : kaitseb meid tervete ja tugevate luudega erinevate haiguste, sealhulgas ritsikate eest. Rickets on tõsine haigus, mis põhjustab laste luude nõrgenemist ja hapraks muutumist. Selle põhjuseks on D-vitamiini puudus organismis, kuna keha vajab seda kaltsiumi ja fosfori kasutamiseks luude ehitamiseks. Kui täiskasvanute luud on nõrgad ja haprad, nimetatakse seda haigust osteomalaatsia. D-vitamiinil on oluline roll ka hammaste tervise edendamisel ning hambakaariese ja igemehaiguste ennetamisel. D-vitamiin võimaldab seedesüsteemil absorbeerida toidust kaltsiumi, mis koos fosforiga loob luude struktuuri, mis moodustab hambaemaili.
  • Kaltsiumi imendumine: D-vitamiin koos kaltsiumiga aitab ehitada luid ning hoida neid tugevatena ja tervetena. Nõrgad luud võivad põhjustada osteoporoosi, mis võib viia luumurdudeni. D-vitamiin soodustab ka kaltsiumi imendumist.
  • Paneb kõrvalkilpnäärme tõhusamalt tööle. : Teie kõrvalkilpnäärmed töötavad minutist minutini, et tasakaalustada kaltsiumisisaldust veres seoses neerude, soolestiku ja luudega. Kui toidus on piisavalt kaltsiumi ja piisavalt aktiivset D-vitamiini, imendub ja kasutatakse kaltsium toidust kogu organismis. Kui kaltsiumi tarbimine on ebapiisav või kui D-vitamiini on vähe, "laenavad" kõrvalkilpnäärmed kaltsiumi skeletist, et hoida vere kaltsiumisisaldus normaalses vahemikus.
  • Depressiooni ennetamine: D-vitamiini madalat taset on seostatud depressiooniga. See võib olla tingitud asjaolust, et D-vitamiini ja selle retseptoreid leidub aju piirkondades, mis on seotud meeleolu ja käitumisega. D-vitamiinil on oluline roll terve ajufunktsiooni säilitamisel.
  • Südamehaiguste ennetamine: Uuringud on näidanud seost madala vere D-vitamiini sisalduse vahel südamehaiguste ja nendega seotud tüsistuste vahel. Madal D-vitamiini tase viitab ka südamehaigustega seotud terviseprobleemidele, nagu ateroskleroos, kõrge vererõhk, diabeet ja insult.
  • Immuunsüsteemi tugevdamine: Üks D-vitamiini tähtsamaid funktsioone on immuunsüsteemi säilitamine. suheldes otseselt rakkudega, mis vastutavad infektsioonidega võitlemise eest, et meie keha saaks võidelda haigusi põhjustavate viiruste ja bakterite vastu. Kui te haigestute sageli, eriti kui teil on nohu või gripp, võib selle põhjuseks olla madal D-vitamiini tase teie organismis. Mitmed uuringud on leidnud seost D-vitamiini puuduse ja hingamisteede infektsioonide (nt külmetushaigused, bronhiit ja kopsupõletik) vahel. Samuti on leitud, et D-vitamiini toidulisandite võtmine kuni 4000 IU annuses päevas võib vähendada hingamisteede infektsioonide tekkeriski.

D-vitamiini puuduse võimalikud sümptomid:

  • tavalised haigused või infektsioonid
  • väsimus
  • luu- ja seljavalu
  • sagedased meeleolu kõikumised
  • juuste väljalangemine
  • lihasvalu

Kui D-vitamiini puudus püsib pikka aega, võib see põhjustada selliseid tüsistusi nagu:

  • südame-veresoonkonna haigused
  • autoimmuunhaigused
  • neuroloogilised haigused
  • infektsioonid
  • raseduse tüsistused
  • teatavad vähivormid, eriti rinna-, eesnäärme- ja jämesoolevähk

D-vitamiin kui toidulisand - Millal ja kuidas?

D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mis tähendab, et see on vees lahustumatu ja imendub kõige paremini vereringesse koos rasvase toiduga. . Seetõttu on soovitatav võtta D-vitamiini toidulisandeid koos toiduga tühja kõhuga, et parandada imendumist. Näiteks avokaadod, pähklid, seemned, täisterapiimatooted ja munad on kõrge rasvasisaldusega toidud, mis aitavad suurendada D-vitamiini imendumist.

D-vitamiini on soovitatav võtta hommikul või pärastlõunal. Tegelikult sõltub D-vitamiini võtmise ajastus ka teie päevakavast. Pigem vältige õhtust tarbimist, sest mõned uuringud on leidnud, et D-vitamiin võib pärssida melatoniini (unehormoon) tootmist, mis omakorda aitab meil paremini magada ja tagab pikaajalise une.

Kuna D-vitamiini puudus on Eestis ja mujal maailmas laialt levinud, kasutavad paljud inimesed oma tervise säilitamiseks D-vitamiini toidulisandeid. tervislikku D-vitamiini.

ICONFITi uus tootevalik - toidulisandid kapslites mugavuse tagamiseks

ICONFIT on lisanud oma tootevalikusse kvaliteetsed kapslid, mis muudavad tarbimise väga mugavaks. Uusima tootesarja leiad siit. Uute toodete hulka kuuluvad D3-vitamiini kapslid, mis sisaldavad suures annuses D-vitamiini (4000 IU). ICONFIT D3-vitamiini kapslid ei sisalda kunstlikke lisandeid, kemikaale, säilitusaineid ega värvaineid ning on GMO-vabad ja toodetud Eestis. Pakend sisaldab 90 kapslit, mida saab jagada peaaegu kolmeks kuuks. Ainult üks kapsel päevas ja saad kätte vajaliku päevase koguse D-vitamiini! Sel ajal, kui meie organism on pikkadest talvedest kurnatud ja vastuvõtlik erinevatele haigustele, soovitame võtta ICONFIT C-vitamiini kapsleid, mis sisaldavad looduslikku astelpaju pulbrit. C-vitamiin aitab vähendada väsimust, kurnatust ja tugevdab immuunsüsteemi. Lisaks on see oluline kollageeni moodustamisel ja vajalik komponent raua imendumiseks.

Eelmine artikkel Kuidas pärast puhkust taas treeningrutiini juurde saada ja tervislikult toituda?